Toggle Nav

Myymälä avoinna

Ma - Pe 7 - 18
La 9 - 14

022752050

Lunawood lämpökäsitelty terassilauta

Lunawood lämpökäsitelty terassilauta

Lunawood lämpökäsitelty terassilauta on parasta jalan alla

Kotimainen LUNAWOOD®  lämpökäsitelty terassilauta on luonnollisin menetelmin valmistettu kaunis puumateriaali terassille ja ulkokäyttöön. Puun lämpömodifioinnin tarkoitus on parantaa puun ominaisuuksia ja laajentaa näin sen käyttömahdollisuuksia. Lämpökäsitelty terassilauta on ennen kaikkea muotonsa pitävä, lahonkestävä ja myrkytön, jonka valmistusprosessissa käytetään vain vesihöyryä ja lämpöä. Lunawood terassilauta on ekologinen luonnontuote, jota on helppo työstää ja asentaa. Jo muinaiset viikingit tiesivät, että pinnasta poltetut puiset seipäät kestävät linnoitusten suoja-aidoissa maakosketuksessa lahoamatta pidempään kuin käsittelemättömät seipäät.  Puun lämpömodifioinnin mahdollisuuksia alettiin tutkia jo 1930- ja -40 – luvuilla Euroopassa ja USA:ssa, mutta valmistusprosessia ei koskaan saatettu teolliseen mittakaavaan. Vuosikymmeniä myöhemmin VTT kiinnostui aiheesta ja lopulta ThermoWood® - prosessi patentoitiin ja tuotemerkki lanseerattiin Suomessa 1990-luvun loppupuolella. Lämpökäsittelyssä käytetään korkeita (185-212°C) lämpötiloja sekä vesihöyryä. Käsittelyllä saadaan puun ominaisuuksia muokatuksi juuri halutuiksi eri käyttökohteisiin. Ylipäätään puun ominaisuudet paranevat mm. mitta- ja muotopysyvyyden, lämmöneristyskyvyn, lahonkeston, muotoiltavuuden ja hygieenisyyden suhteen. Lämpökäsittely saa puun pitämään muotonsa ja auttaa sitä kestämään hometta ja lahoamista vastaan sellaisissakin olosuhteissa, joissa tavallisen puun ominaisuudet eivät riitä. 

  • Odotettu käyttöikä 15-20 vuotta
  • Mitta- ja muotopysyvä
  • Hyvä lahonkesto
  • Pihkaton
  • Ei tarvitse lisäkäsittelyjä
  • Myrkytön ja kemikaaliton
  • Parempi lämmöneristyskyky

Kestävyys

Lahonkestoluokkaan 2 kuuluvan LunaThermo-D:n odotettu käyttöikä on lahonkestävyyden osalta yli 30 vuotta (BRE). Tämä pätee ulkoverhous- ja terassikäyttöön. Terassimateriaali altistuu kuitenkin kulumiselle ja rasitukselle, minkä vuoksi kohtuullinen odotettavissa oleva käyttöikä on 15–20 vuotta.

Lunawood terassilaudan asennus

Terassi tulee rakentaa irti maanpinnasta siten, että ilma pääsee vapaasti kulkemaan terassin alta. Lisäksi lautojen välin tulee jättää vähintään 6 mm:n rako, jotta ilma pääsee kiertämään ja sadevesi haihtuu helposti pois. Viereiseen seinään tulee jättää vähintään 6 mm:n väli ja lautojen päiden väliin 1–2 mm:n liikkumisvara.

Lämpökäsittely heikentää puun halkaisulujuutta jonkin verran. Siksi suosittelemme ruuvikiinnitykseen itseporautuvia harvakierteisiä ruuveja tai esiporattuja reikiä halkeamien estämiseksi. Ruuvien tulee olla ruostumattomasta teräksestä valmistettuja ja soveltua puun kiinnittämiseen. Vasaralla naulattaessa naulat kannattaa lyödä vähintään kahden sentin päähän laudan päästä tai käyttää esiporattuja reikiä. Naulan viimeisen 2–3 mm:n sisäänlyöntiin kannattaa käyttää meistiä. Pontatut lattialaudat kiinnitetään esiporattuihin reikiin urospontin päältä siten, että ruuvi tai ohut naula tulee loivaan (alle 40 asteen) kulmaan. Asennus tehdään aina laudan sydänpuoli ylöspäin.

Pientä paineilmanaulainta käyttämällä saadaan erinomainen kiinnitystulos. Iskuvoima on tällöin säädettävä siten, että naulat eivät tunkeudu liian syvälle puuhun.

Lunawood®-lämpöpuuta voi myös liimata. Liiman kuivumis- ja puristusaika voi kuitenkin olla noin 4–6-kertainen käsittelemättömään puuhun verrattuna. Noudata aina liiman valmistajan antamia ohjeita.

Lämpökäsitellyn terassilaudan työstö

Lunawood®-lämpöpuuta on mahdollista jyrsiä, höylätä, hioa ja sahata. Jyrsintä kannattaa suorittaa hyväkuntoisilla ja terävillä terillä, joilla saavutetaan hyvä lopputulos. Höyläys tuottaa erinomaisen pinnanlaadun ja se onnistuu täysin normaaleilla höyläkoneilla. Höyläkone kannattaa säätää kovapuiden säätöarvoihin. Hiontaa ei tarvitse tehdä, mutta pinnan laadun ollessa höyläyksen ja jyrsinnän jälkeen erinomainen, säilyy hiekkapaperi käyttökuntoisena tavallista pidempään.  Lämpökäsitellyn terassilaudan sahaaminen on yhtä helppoa kuin tavallisen puun. Käytössä tulee kuitenkin olla terävä, pienihampainen sirkkeli ja puu pitää syöttää hitaasti.

Pintakäsittely ulkotiloissa

Lunawood suosittelee pintakäsittelyä lämpöpuulle aina, kun sen käyttökohde sijaitsee säärasitukselle alttiissa olosuhteissa. Pintakäsittely parantaa lämpöpuun värin säilymistä ja vähentää puumateriaaleille ominaista ajan myötä tapahtuvaa halkeilua ja ns. tikkuuntumista. Erityisesti vaakatasossa olevat pinnat, kuten terassit, jotka ovat alttiina kulutukselle ja kohtisuoralle säärasitukselle, kaipaavat suoja-aineita takaamaan pitkän käyttöiän. Lisäksi pintakäsittely suojaa puun pintaa ympäristöstä tulevilta epäpuhtauksilta ja helpottaa puhtaanapitoa.

Pintavärin säilyvyyttä voidaan parantaa käsittelemällä laudat UV-suoja-ainetta sisältävällä, sävytetyllä/pigmentoidulla puuöljyllä, vahalla, puunsuojalla tai kuultomaalilla. Pintakäsittely tulee tehdä välittömästi asentamisen jälkeen, koska auringon väriä haalistava vaikutus alkaa välittömästi tuotteen altistuttua UV-säteille. Pintakäsittelyaine levitetään ohueksi kerrokseksi joko ennen asennusta tai heti sen jälkeen. Ylimääräinen aine pyyhitään pois. Kaikissa tapauksissa tulee noudattaa aineen valmistajan antamia ohjeita.

Pintakäsittely on syytä uusia tarvittaessa. Uusintakäsittelyn tarve vaihtelee ilmaston, kulutuksen ja UV-altistumisen mukaan. Terassikäytössä Lunawood®-lämpöpuun öljykäsittelyn uusiminen on ajankohtaista 1-2 vuoden välein, kun taas ulkoverhousten maalipinnan huoltokäsittelyväli voi olla jopa 10-15 vuotta. Käyttämällä ulkoverhouksessa ja terassilaudoituksessa tavallista puuta kestävämpiä materiaaleja voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä, kun otetaan huomioon tuotteen koko elinkaari.

Lunawood terassilaudan käyttö ilman pintakäsittelyä

Lunawood suosittelee säännöllistä pintakäsittelyä lämpöpuulle aina, kun sen käyttökohde sijaitsee säärasitukselle alttiissa olosuhteissa. Pintakäsittely parantaa lämpöpuun värin säilymistä ja vähentää puumateriaaleille ominaista ajan myötä tapahtuvaa pinnan halkeilua ja ns. tikkuuntumista. Jos lämpöpuu jätetään ilman pintakäsittelyä tai käsitellään kirkkaalla puuöljyllä, harmaantuu pinta kauniisti kelonharmaaksi UV-säteiden vaikutuksesta. Kelonharmaa ulkonäkö on tyylikäs, eikä se heikennä suoranaisesti puun lahonkestoa. Kuitenkin erityisesti vaakatasossa olevat pinnat, kuten terassit, jotka ovat alttiina kulutukselle ja kohtisuoralle säärasitukselle, kaipaavat puulle soveltuvia suoja-aineita takaamaan puupinnan mekaanisen kestävyyden. Toisin sanoen, pintahalkeilulta sekä tikkuuntumiselta pystytään suojautumaan ajan kuluessa ainoastaan pintakäsittelemällä terassilaudat esimerkiksi terassiöljyillä säännöllisesti.

Mikäli harmaantumista on jo tapahtunut ja haluat palauttaa alkuperäisen lämpöpuun värin, on se mahdollista puulle tarkoitetulla tehopesuliuoksella ja/tai hiomalla. Tämän jälkeen puun pinta voidaan käsitellä normaalisti esimerkiksi puuöljyllä, joka sisältää värin säilymistä lisäävää ruskeaa pigmenttiä.