OSB-levyt

OSB-levyt

OSB –levy (oriented strand board) on kosteutta kestävä kolmikerroksellinen pitkälastuinen puurakentamisen peruslevy. Ristikkäisen rakenteensa ansiosta OSB kilpailee etupäässä havuvanerin kanssa huomattavasti edullisempana, ja tietyissä käyttökohteissa yhtä hyvän tai paremman laadun tarjoavana tuotteena. OSB -levy on syrjäyttämässä osin myös lastulevyä, tarjoten kohtuullisella hintaerolla huomattavasti parempaa ja aivan eritasoista laatua. Kattoon raakapontin tilalle OSB on täysin ylivoimainen niin hinnan, laadun kuin asennuksen ketteryydenkin vuoksi.  

Myymämme OSB –levyt on valmistettu Amerikassa havupuusta. OSB on kasvattanut suosiotaan rajusti ja edullisempana vaihtoehtona se on usein jo korvannut havupuuvanerin. Suomessa tuote on vielä aika uusi vaikka se onkin kasvattamassa suosiotaan ja vakiinnuttamassa paikkaansa puurakentamisessa.

Ulkonäkö, ominaisuudet ja käyttö

Ulkonäkö levyssä on varsin erikoinen sillä lastukoko on suuri. Sillä ei kuitenkaan ole merkitystä rakennuskäytössä, jolloin se jää piiloon katto-, välipohja- ja seinärakenteissa. Erikoisen ulkonäkönsä vuoksi sitä on alettu jättää myös näkyviin esim. messuosastojen seinärakenteissa, kahviloissa ja asuinhuoneissa tehosteseininä sekä huonekaluissa (kts. kuvat alta).

Levystä 95% on puulastua, ja sen liimapitoisuus on matala. Siksi levy on kevyt (keskimäärin 650kg/m³). Lastut puristetaan liimausvaiheessa hyvin korkean paineen ja lämmön avulla kasaan, jolloin lopputuloksena on luja levy. Tuote on ekologinen, turvallinen käyttää ja helppo työstää. Levy omaa matalan lämmönjohtokyvyn sekä pitää sisällään hyvät akustiset ominaisuudet.

Soveltuu käytettäväksi puurunko- ja puuelementtirakentamiseen; halli- ja teollisuusrakentamiseen; saneeraus, remontointi ja modernisointi kohteisiin; kauppa- ja messurakentamiseen sekä muuhun koristekäyttöön; katelevyksi sekä lattianaluslevyksi. Tuote ei sovellu esimerkiksi tuulensuojalevyksi suuren tiheytensä vuoksi. Jos käytät levyä sisätiloissa niin varmista, että kyseessä on sisälle soveltuva, turvallinen tuote eikä levystä hengitysilmaan vaarallisia päästöjä.

Kosteuseläminen

Tavallisen liimatun vanerin mitan kasvu pintaviilun syiden suuntaan ja niitä vastaan kohtisuoraan on 0,015% vanerin kosteuspitoisuuden kasvaessa prosenttiyksikön. OSB 3–levyn vastaava arvo on 0,03%. Kuitenkin on syytä muistaa, että myymässämme OSB -levyssä on reunoissa valmistuksen yhteydessä ruiskutettu vahasuojaus, mikä estää levyn reunaosien turpoamisen. Suosittelemme silti reunojen varmistamisen kosteudelle altistavissa tilanteissa.

4 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen
per sivu